In dit artikel worden definities die binnen de BI producten worden gebruikt toegelicht. Deze definities komen zowel in de datastreams als in de rapportages terug. 


Coulancedatum: De datum vanaf waarop de wachtdagen die staan vastgelegd in de polis gaan tellen. Dit wordt als volgt bepaald: 

  • De ziekmelding van het enkelvoudig traject is op tijd: coulancedatum = eerste ziektedag van het gemelde enkelvoudige traject. 
  • De ziekmelding van het enkelvoudig traject is niet op tijd: coulancedatum = de meldingsdatum van het gemelde enkelvoudige traject. 

Of een melding op tijd of te laat is, wordt bepaald door de op de polis gemelde coulanceperiode, zijnde het aantal coulancedagen. Op de polis staat of dit werkdagen of kalenderdagen zijn. De melding is gebaseerd op de meldingsdatum van het trajectverloop. Om op tijd te zijn moet het aantal kalender(of werk)dagen in de periode van de eerste ziektedag TOT de dag van melding gelijk of minder zijn dan het aantal coulancedagen. Als de coulanceperiode op nul staat, geldt er geen coulanceperiode, en daarmee is de coulancedatum altijd gelijk aan de eerste ziektedag. 

Voorbeelden:  

  • Als de medewerker vanaf maandag verzuimend is en de coulanceperiode is twee dagen, dan mag de meldingsdatum uiterlijk woensdag zijn.  
    • Indien de meldingsdatum woensdag is, dan is de coulancedatum maandag.  
    • Is de meldingsdatum donderdag, dan is de coulancedatum ook donderdag. 
  • Als de medewerker vanaf maandag verzuimt, de coulanceperiode nul dagen is en de melding dinsdag is dan is de coulancedatum maandag.

Trajectverloop: Binnen een traject een onafgebroken verzuimperiode van hetzelfde verzuimpercentage. Er zijn drie redenen om een nieuw trajectverloop te registreren: 

  • Als het AO-percentage wijzigt. 
  • Als de medewerker binnen 28 dagen weer verzuimend is dan is de medewerker opnieuw verzuimend maar valt dit binnen hetzelfde traject. Er wordt wel een nieuw trajectverloop aangemaakt. 
  • Bij verzuiming als gevolg van ziekte gevolgd door zwangerschap en daaropvolgende weer verzuiming door ziekte. 


Trajectverloop meldingsdatum: De meldingsdatum van het trajectverloop. Deze datum is te wijzigen in XS. Deze datum is alleen inzichtelijk (en te vullen of wijzigen) als de plugin hiervoor is ingeschakeld. 


Deeltraject: Dit zijn de trajectverlopen in XS. Het enige verschil is dat er een extra deeltraject zichtbaar is als de protocolvariatie verandert. 


Enkelvoudig traject: Een enkelvoudig traject is een onafgebroken verzuimperiode, waarbinnen het arbeidsgeschiktheidspercentage nog wel kan variëren. Dus één enkelvoudig traject kan uit twee trajectverlopen bestaan, als dat tweede trajectverloop is aangemaakt om een ander AO- percentage te registeren. De enkelvoudige trajecten maken het gemakkelijker om het aantal verzuimdagen en ziekmeldingen te kunnen tellen. Immers indien iemand binnen 28 dagen weer opnieuw ziek is, is dat een nieuwe ziekmelding, en dus een nieuw enkelvoudig traject want de verzuimperiode is doorbroken. 


Protocolvariatie: Onder een protocol kunnen verschillende protocolvariaties vastgelegd worden. Dit zijn verschillende variaties op de set taken die je wil dat uitgevoerd wordt indien een traject van een bepaald protocol bij een medewerker wordt geregistreerd. Deze protocolvariaties worden ook wel trajectsoortvariaties genoemd. Het is mogelijk om met terugwerkende kracht een protocolvariatie in te laten gaan. Waarbij er dus mogelijk een eerder geregistreerde protocolvariatie overschreven wordt. 


Traject: Een traject waar standaard taken aan gekoppeld zijn, die een bepaalde uitvoerdatum hebben, gerelateerd aan de startdatum van het traject. Een traject kan bestaan uit verschillende enkelvoudige trajecten, indien een medewerker hersteld was maar binnen 28 dagen toch weer verzuimend is. Deze enkelvoudige trajecten kunnen weer uit meerdere deeltrajecten bestaan. Deze enkelvoudige trajecten bestaan alleen bij verzuimtrajecten. Er bestaan ook andere soorten trajecten (ook wel protocolsoorten genoemd), zoals het WGA-begeleiding traject of preventieve traject. 


Traject aanmaakdatum: De datum waarop het traject is aangemaakt in XS, en daarmee dus de traject meldingsdatum. Dit is dus de datum van de eerste ziekmelding van dit traject. 


Uitkeringsdatum: De coulancedatum plus het aantal wachtdagen, vanaf die datum gaat de uitkering lopen. Dit wordt als volgt bepaald: 


Op de polis staat het aantal wachtdagen vermeld, dit zijn altijd werkdagen.  

Indien een traject uit meerdere enkelvoudige trajecten bestaat, dan hoeven de reeds gemaakte wachtdagen niet opnieuw gemaakt te worden. Dus als het restant van het aantal wachtdagen bij de start van het enkelvoudig traject nog X dagen is, is de eerste uitkeringsdag de coulancedatum plus X verzuimde werkdagen.  

Indien in een eerder enkelvoudig traject binnen een traject de melding een dag of meer te laat was, dan tellen deze dagen niet mee als ‘al gemaakte wachtdagen’. 


Voorbeelden: 

Resterend aantal wachtdagen = 2 

  • Coulancedatum is maandag, dan is de woensdag de eerste uitkeringsdag.
  • Coulancedatum is vrijdag, dan is de dinsdag opvolgend de eerste uitkeringsdag.  
  • Medewerker was verzuimend van maandag 1 januari t/m vrijdag 5 januari. Dit is te laat gemeld en daarom is de coulancedatum 4 januari. De medewerker is opnieuw verzuimend van maandag 15 t/m vrijdag 19 januari en dit is nu op tijd gemeld (de coulancedatum is 15 januari). Daarmee is de uitkeringsdatum 16 januari. 


Verzuimduur: De duur van een onafgebroken verzuimperiode, in dagen. Indien de medewerker nog verzuimend is dan wordt er tot en met vandaag gerekend, en daarmee dus tot en met de laatste verversingsdatum van het datawarehouse.