Voorbeeld aanpassen kortingsmodellen

Testen van een aangepast kortingsmodel in XpertSuite


Wanneer er wijzigingen moeten worden aangebracht aan een bestaand kortingsmodel in XpertSuite, is het raadzaam om deze eerst grondig te testen voordat ze in de productieomgeving worden doorgevoerd. Dit om te voorkomen dat eventuele fouten of onjuistheden leiden tot incorrecte facturatie of andere ongewenste gevolgen.

 

In het geval dat een werkgever bijvoorbeeld een andere kortingspercentage moet krijgen, zoals een verhoging van 10% naar 12,5%, is het cruciaal om de impact van deze aanpassing vooraf te evalueren. Door de gewijzigde configuratie eerst in een testomgeving te implementeren, kun je de volgende stappen ondernemen:

 

Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen in een gecontroleerde testomgeving, kunnen potentiële problemen tijdig worden opgespoord en opgelost voordat de wijzigingen in de productieomgeving worden doorgevoerd. Dit minimaliseert het risico op fouten en verstoringen in de facturatieprocessen en waarborgt een soepele overgang naar het nieuwe kortingsmodel.

 

De volgende instructies zullen je stap-voor-stap begeleiden door het testproces en de benodigde acties in de acceptatieomgeving van XpertSuite.

 

  1. Maak een kopie van de werkgever met de productiegegevens aan in de Acceptatieomgeving. Hierbij worden alle gegevens, zoals werknemersgegevens en verzuimdossiers, overgenomen. Vervang in deze kopie de gevoelige gegevens, zoals namen en andere persoonsgegevens, door testgegevens. Zorg ervoor dat alle productiegegevens zijn vervangen door realistische maar geanonimiseerde testgegevens.

  2. In dit voorbeeld gaan wij het kortingsmodel aanpassen. Er is per 1 januari 2024 een aanpassing geweest, waarbij de korting van 10% is verhoogd met 2,5%.


  3. De werkgever is zoals in de productieomgeving opgevoerd, controleer of alles goed staat.


  4. Om te kunnen factureren, is het nodig om opnieuw verrichtingen te schrijven. Zorg voor een medewerker en een testziekte-melding, en voer meerdere verrichtingen uit.

  5. Controleer bij Verrichtingbeheer dat verrichtingen zijn geschreven.

  6. Het is nu mogelijk om een testfacturatie van grondslagen te draaien. Ga naar Beheer en klik op Grondslagen, vul de gewenste gegevens in.


  7. Wanneer de set gereed is, maak de set definitief. Ga vervolgens naar Exact Export Gegevens rapport in Statistieken.

  8. Het is nu mogelijk om te kijken of de aanpassingen zijn doorgevoerd en via factuurspecificaties van de testwerkgever op te halen. Soms is het nodig om specificaties te verversen.



Handige links:

XpertSuite Center