Prijzen voor verrichtingen kunnen worden vastgelegd in prijsvariabelen. Deze prijsvariabelen kunnen in contractmodellen gebruikt worden om prijzen te koppelen aan verrichtingen.

Het Prijsvariabelenbeheer vindt je in het CMM beheer. Beheer > Dienstverlening > Prijsvariabelen:

Wanneer je het Prijsvariabelenbeheer hebt geopend zie je onderstaand scherm. Hierin zie je een optie Overzicht waarmee je aan de rechterkant een overzicht krijgt van alle reeds aangemaakt prijsvariabelen. Verder zie je links boven de knop  Nieuwe prijsvariabele. Zoals de naam zegt klik je op deze knop om een nieuwe prijsvariabele aan te maken.

Wanneer je op de knop Nieuwe prijsvariabele hebt geklikt zie je onderstaande velden. De ingevulde code zal je terug zien in een keuzelijst binnen de contractmodellen. Verder geef je aan of het om een stuks- of uur prijs (verrichting prijs wordt dan per minuut berekend) gaat en wat het bedrag moet zijn waarmee gerekend gaat worden.

Nadat je deze instellingen hebt opgeslagen zie je dat de knop Prijsmutatie toevoegen is verschenen. Hiermee kun je op een later moment een mutatie toevoegen. Bijvoorbeeld wanneer per 1 januari van het nieuwe jaar de prijzen gaan wijzigen.

Binnen de mutatie kun je een startdatum hiervoor opgeven. Hierdoor kun je voor de mutatiedatum alle wijzigingen inrichten. De verrichtingen die worden geschreven met een uitvoerdatum na de ingestelde startdatum zullen automatisch gebruik maken van de gewijzigde prijs.