Systeemeisen voor het installeren en werken met klassiek beheer

PC configuratie

• MS Windows client:
    • Windows 8 of ouder wordt niet meer ondersteund door Microsoft en raden we daarom niet meer aan te gebruiken voor de Xpert Suite
    • Windows 10 (hoeft geen aparte 32 bits Internet Explorer mee-geïnstalleerd worden).
  • MS Windows server:
    • Door Microsoft ondersteunde versies van Windows Server worden ondersteund
  • De PC moet een minimum van 2048 MB RAM geheugen hebben, aangeraden wordt 4096 MB RAM geheugen.
  • Uw PC moet minimaal uitgerust zijn met een Intel Core i3 processor of gelijkwaardige AMD processor.

PC-instellingen

Om met VerzuimXpert te kunnen werken moet uw PC aan een aantal voorwaarden voldoen:

• Voor een goed overzicht moet uw beeldscherm zijn ingesteld op een resolutie van minimaal 1024 x 768 pixels

• De tekstgrootte en andere items op uw scherm moeten op 100% staan. Ga hiervoor op de desktop met de rechter-muisknop naar de beeldscherminstellingen.
  • Het gebruik van minimaal een 17 inch beeldscherm wordt sterk aangeraden
  • Op uw werkstation moet minimaal Microsoft Internet Explorer 11 geïnstalleerd zijn

Als dit niet het geval is kunt u de nieuwste versie downloaden met de volgende link: https://download.microsoft.com

• Als u een bedrijfsnetwerk heeft, moet u door uw netwerkbeheerder geautoriseerd zijn om een programma op de c-schijf van uw werkstation te installeren. U moet ook schrijfrechten hebben op de map C:\Program Files\Common Files

• Pop-up vensters van VerzuimXpert (verzuimexpert.nl en xpertsuite.nl) moeten worden toegestaan in eventuele toolbars die u mogelijk geïnstalleerd heeft. Ook is het nodig om in Internet Explorer te controleren of pop-ups toegestaan worden. Deze instelling is te vinden in Internet Explorer via het radertje rechtsbovenin -> “Internetopties” in tabblad “Privacy.”

• Bij Windows 10/11 kom je hier via het vergrootglas op de taakbalk onderin > typ in de zoekbalk: Internetopties > Internetopties:

• Staat hier het vinkje bij 'Turn on Pop-up Blocker' aan, dan dien je via de knop “Instellingen of Settings” aan te geven dat pop-ups van login.xpertsuite.nl, *.verzuimexpert.nl, *.xpertsuite.nl, *.accverzuimexpert.nl en *.accxpertsuite.nl altijd toegestaan worden (inclusief het sterretje vóór verzuimexpert.nl en xpertsuite.nl enz) .

Daarnaast moet je onder 'Sites' deze pagina's ook toevoegen om deze altijd toe te laten staan om cookies te gebruiken. Het scherm zal er dan uit zien als onderstaande screenshot.

Indien je onvoldoende rechten hebt om deze instelling aan te kunnen passen, dan kan je hiervoor jouw systeembeheerder benaderen.
  • Als er binnen de organisatie gebruik wordt gemaakt van een Enterprise List policy, dan moeten naast https://login.xpertsuite.nlook de volgende sites toegevoegd worden voor de productieomgeving:

https://vxt01.xpertsuite.nl

https://vxt02.xpertsuite.nl

https://apps01.xpertsuite.nl

https://apps02.xpertsuite.nl

• Als jouw organisatie gebruik maakt van een firewall, dan moet daarin de volgende websites als “Vertrouwde website” geregistreerd worden: https://login.xpertsuite.nl,  https://*.verzuimexpert.nl, https://*.xpertsuite.nl, https://*.accverzuimexpert.nl en https://*.accxpertsuite.nl

• In Internet Explorer dienen deze zelfde URL’s als “Vertrouwde website” geregistreerd te worden. (zie uitgebreide instructie verder in dit document).

• In Internet Explorer moet worden toegestaan dat cookies geaccepteerd worden (dit is de standaardinstelling).

Internetverbinding

• Voor de internet connectiviteit is een minimum van 1024/512 kbit verbinding nodig. Voor de overboeking geldt een minimum van 1:10.

• Er is een bepaalde bandbreedte nodig bij uw internetprovider om met meerdere gebruikers tegelijkertijd van VerzuimXpert gebruik te kunnen maken. Per gebruiker wordt gemiddeld 5 MB per gebruikerssessie gebruikt. Bij twijfel over de beschikbaarheid van de juiste bandbreedte kan je contact opnemen met jouw eigen internetprovider.

• Over het algemeen is een goede DSL-, Kabel- of Glasvezelverbinding meer dan voldoende om gebruik te kunnen maken van de Xpert Suite en Klassiek Beheer. Bij verstoringen controleer eerst of de verbinding ook problemen heeft met het benaderen van andere websites.

Internet Explorer Instellingen

Op computers met Windows 10 zijn de 32 bits en 64 bits Internet Explorer samengevoegd en hoef je niet apart de 32bits Internet Explorer Versie te downloaden. Bij oudere versies van Windows is dit wel het geval, als het goed is wordt hier geen gebruik meer van gemaakt.

• De instellingen die in Internet Explorer ingesteld moeten worden, zijn te vinden onder de Internet Opties.

• Ga naar Security -> Trusted sites -> Sites
    Zet het beveiligingsniveau voor de Trusted sites op 'Laag/Low'

Voeg https://login.xpertsuite.nl, https://*.xpertsuite.nl , https://*.verzuimexpert.nl , https://*.accxpertsuite.nl en https://*.accverzuimexpert.nl toe. Het scherm zou er dan ongeveer als onderstaand uit moeten zien.

• In Internet Explorer 8 of hoger moet ook de compatibiliteitsweergave ingeschakeld te worden om de Xpert Suite correct weer te kunnen geven. Ga hiervoor naar de compatibiliteitsweergave instellingen.

Voeg hier de eerder genoemde websites toe. login.xpertsuite.nl, xpertsuite.nl, verzuimexpert.nl, accxpertsuite.nl en accverzuimexpert.nl. Het scherm zou er dan zo uit moeten zien. Sluit daarna het scherm.

Installatie van de XS Componenten

Alvorens met het programma te kunnen gaan werken, is het nodig de VerzuimXpert componenten te installeren op jouw computer. Het kan zo zijn dat je hierbij een systeembeheerder nodig hebt.

1. Door onderstaande link aan te klikken start de download, sla het bestand op uw bureaublad op.
    https://download.verzuimexpert.nl/webbased/VerzuimExpert_webbased.exe

2. Uw systeembeheerder zou een voorkeur kunnen hebben voor onderstaand installatie-bestand:
    https://download.verzuimexpert.nl/webbased/VerzuimExpert_webbased.msi

3. Zodra de download gereed is kan je het bestand installeren. De installatie bestaat uit een wizard waarin je simpelweg een aantal keren Next kan kiezen en uiteindelijk Finish.

4. Je kan na de installatie inloggen via Internet Explorer via https://login.xpertsuite.nl .

Extra instructie voor Citrix / Terminal Server omgevingen

De installer is ook geschikt voor Citrix servers en Terminal Server omgevingen. U dient uw systeembeheerder hierbij in te schakelen.

Wanneer de installer geïnstalleerd wordt, dan wordt op de server een map aangemaakt met ActiveX controls in C:\Program Files\Common Files\Verzuimexpert. Op deze map moeten de gebruikers die met VerzuimXpert gaan werken minimaal leesrechten hebben.

Daarnaast kan de systeembeheerder eventueel ook alvast een snelkoppeling in Internet Explorer of op het Bureaublad toevoegen voor de VX-gebruikers.

Hoe kom ik in klassiek beheer?

Om in klassiek beheer te komen ga na het inloggen linksonder naar Beheer.

Er opent dan een beheerscherm, daar is linksonder een knop met Klassiek Beheer te vinden.

Wanneer je daar op klikt kom je in klassiek beheer uit.

Wanneer je links een menu ziet en de mogelijkheid hebt om de verschillende componenten aan te klikken en open te klappen dan is de installatie van het klassiek beheer geslaagd. Succes met het beheren van de Xpert Suite! Bij vragen neem contact op met de Xpert Desk of maak een ticket aan via het Support Portaal.