Woensdag 25 september hadden we met een aantal klanten de Usergroup Datastreams. Met de deelnemers hebben we verschillende onderwerpen besproken rondom de data-integratie in XS. In dit artikel vind je de uitkomsten van deze user group en wat we hiermee gaan doen.
Bij de initiële rondvraag over “Wat wil je uit deze usergroup halen?” kwamen 2 behoeftes naar voren:
- Er is de behoefte om data op een andere manier aan te leveren, bijvoorbeeld via Azure of Snowflake. Dit sluit aan bij wat andere leveranciers al doen.
- Een andere behoefte is om rapporten die gemaakt worden met datastreams beschikbaar te maken in XS, zodat klanten rechtstreeks toegang hebben tot rapportages binnen de software.
Uiteraard was het delen van ervaringen en interactie tussen verschillende eindgebruikers ook een reden om aan te sluiten bij een usergroup.
Verder zijn er nog 5 andere onderwerpen besproken:
1. Metadata als sleutel tot incrementele dataloads
Eén van de suggesties vanuit Otherside at Work was om metadata aan te leveren, bijvoorbeeld door het aantal records per batch te vermelden. Dit maakt het mogelijk om de volledigheid van de dataverwerking te controleren. Deze extra kwaliteitscontrole maakt een overstap naar incrementele updates in plaats van volledige dataloads makkelijker. Nu worden volledige dataloads wekelijks of maandelijks gedraaid om zeker te zijn dat alle data compleet is. Dit kost veel tijd, een van de deelnemers gaf aan dat het verwerken van een volledige export uren in beslag neemt. Een incrementele update kost aanzienlijk minder verwerkingstijd.
Deelnemers gaven aan ze graag informatie zouden zien zoals het aantal records per tabel voor de huidige batch, het totaal aantal actieve records in een tabel en de datum van de laatste succesvolle mutatie. Dit zou in één metadatafile aangeleverd kunnen worden. We nemen deze input mee bij de realisatie. Hou de releasenotes in de gaten voor beschikbaarheid.
2. Statusupdate van CAS & CVO codes
Hiervoor wilden we een niet medische stream opzetten, waarmee het mogelijk is om analyse te doen zonder directe herleidbaarheid naar de persoon In de praktijk blijkt het niet goed mogelijk om deze data aan te bieden op een manier die geschikt is voor analyse en tegelijk herleidbaarheid voorkomt. Deze steam zullen we niet realiseren als niet medische stream.
3. Employee & werknemer: De overstap naar Engelstalige datastreams
In verband met onze internationale ambities en de technische best practices zijn we bezig met een overstap naar Engelstalige datastreams. Dit merk je in de nieuwe datastreams, die direct in het Engels worden aangeboden.
Voor klanten betekent dit een overgangsperiode waarin oude en nieuwe streams naast elkaar gebruikt moeten worden. Deelnemers uit de usergroup gaven aan dat ze snappen dat ze streams naast elkaar kunnen gebruiken, maar bij voorkeur pas kunnen overstappen als alle data compleet beschikbaar is om de benodigde wijzingen zo klein mogelijk te houden.
Daarnaast geven ze aan dat het de voorkeur heeft om prioriteit te geven aan de kern entiteiten zoals trajecten, taken en organisatiestructuur. Nieuwe streams volgen daarna. We nemen deze voorkeuren mee in de planning van de wijzingen.
4. Nieuwe en toekomstige datastreams
Het afgelopen jaar zijn er ook nieuwe datastreams toegevoegd zoals Surveys en Rulings. Surveys bevat de procesgegevens van een survey. In de stream Rulings zijn de gegevens van beschikkingen van onder andereWIA, Ziektewet, Wajong, en loonsancties beschikbaar.
Voor de nieuwe functionaliteit voor keuringen, zoals chauffeurskeuringen en vaccinaties, wordt er gewerkt aan het ontwerp hiervan binnen Datastreams. We hebben tijdens de usergroup van gedachten gewisseld over dit onderwerp.
We hebben de volgende wensen genoteerd:
De oproepverzoeken en documenten moeten herkenbaar zijn als onderdeel van een keuring, zodat deze gegevens eenvoudig te traceren zijn binnen het systeem.
Keuringsdata, het aantal mensen dat gekeurd moet worden, en de resultaten van keuringen. Deze gegevens zijn essentieel voor capaciteitsplanning. Vooral wanneer keuringen op regelmatige basis herhaald moeten worden.
De herleidbaarheid van de keuringsgegevens en het toevoegen van de keuringsdata zijn beide punten die worden meegenomen bij het ontwerpen van deze stream.
5. Toekomstige wensen
a. Unieke codes:
Op veel plekken in Datastreams zijn de unieke codes uit XpertSuite opgenomen. De wens is om dit overal waar mogelijk toe te voegen. Deze codes helpen bij het identificeren van specifieke triggers, protocollen of andere unieke elementen. Namen kunnen vaker voorkomen, terwijl codes uniek zijn. Hierdoor wordt het zoeken naar specifieke data eenvoudiger.
b. Auditlogging/Mutatiedatum:
Daarnaast werd de wens van het belang van auditlogging besproken. Deelnemers gaven aan dat ze graag een mutatiedatum zouden willen zien, bijvoorbeeld bij dienstverbanden en werknemers. Dit helpt om snel terug te vinden welke wijzigingen zijn doorgevoerd. Dit kan helpen met het traceren van veranderingen bijvoorbeeld bij facturatiestromen waar opeens een ander bedrag verschijnt.
c. Metrics over gebruik
Sommige deelnemers gaven aan dat ze behoefte hebben aan inzicht in het gebruik van bepaalde functionaliteiten. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor het intrekken van autorisaties van gebruikers die bepaalde onderdelen niet gebruiken, maar ook om te monitoren hoe actief werkgevers zijn binnen XS. Denk aan informatie zoals de laatste login van een werkgever, of wanneer voor het laatst dienstverbanden zijn aangepast.
Tot slot: Prioriteiten voor de komende tijd
De usergroup heeft ook besproken welke onderdelen vanuit gebruikers de meeste prioriteit moeten krijgen. Het CMM-model biedt volgens de deelnemers veel waarde voor de organisatie, maar sommige onderdelen zijn lastig te implementeren.
Hoewel de overstap naar Engels belangrijk is, werd deze door de deelnemers als minder urgent gezien. De focus zou moeten liggen op een snellere time-to-market voor nieuwe toevoegingen en streams. Wanneer er nieuwe modules beschikbaar zijn, willen klanten niet te lang hoeven wachten voordat de benodigde datastreams ook beschikbaar zijn. Dit is ook zeker iets wat de focus gaat krijgen bij nieuwe ontwikkelingen binnen XS.